Ostalo

Zubne naslage i rizik za smrt od raka

Objavljeno 19.06.2012.

Yahoo

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu BMJ povezuju prisutnost naslaga na zubima i zubnom mesu s većim rizikom za smrt od raka.
Zubne naslage i rizik za smrt od raka
 

Brojna ranija istraživanja su povezala bolesti zuba i zubnog mesa s povećanjem izgleda za razvoj kroničnih bolesti poput bolesti srca.

Novi se rezultati temelje na 24-godišnjem praćenju gotovo 1400 odraslih stanovnika Švedske.

Tijekom istraživanja je preminulo 58 ispitanika, a rak je bio uzrok smrti kod 35 osoba.

U prosjeku su ispitanici s većom količinom naslaga na zubima i zubnom mesu imali čak 79% veći rizik za smrt od raka, bez obzira na eventualnu prisutnost ostalih poznatih faktora rizika.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju posljedicama trajnih upalnih procesa kod osoba sa slabijim zdravljem usne šupljine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.