Ostalo

Studija o transplantaciji pluća pušača

Objavljeno 25.06.2012.

Toronto Sun

Novi podaci pokazuju kako pacijenti kojima su transplantirana pluća pušača imaju veće izglede za preživljavanje od pacijenata koji su ostali na listi čekanja.
Studija o transplantaciji pluća pušača
 

Britanski znanstvenici s University of Birmingham su koristili podatke iz registra transplantacija pluća u toj zemlji od 1999. do 2010. godine.

Od 2181 pacijenta koji su bili na listi čekanja za transplantaciju pluća umrlo ih je 802.

Od 1295 transplantiranih pluća, 40% organa je bilo podrijetlom od pušača.

U prosjeku su pacijenti koji su primili pluća pušača imali 21% manji rizik za smrt nego pacijenti koji su ostali na listi čekanja.

Ipak, u usporedbi s pacijentima koji su primili pluća nepušača ti su pacijenti imali 46% veći rizik za smrt u roku od 3 godine nakon transplantacije, objavio je časopis The Lancet.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.