Ostalo

Genetska podloga melanoma

Objavljeno 13.08.2012.

Yahoo

Američki znanstvenici s Yalea su identificirali nove genetske mutacije povezane s razvojem melanoma, objavio je časopis Nature Genetics.
Genetska podloga melanoma
 

Melanom je odgovoran za veliku većinu smrtnih slučajeva pacijenata s rakom kože, a njegov glavni uzrok je pretjerana izloženost ultraljubičastim zrakama.

U novoj studiji je sekvencionirana DNK 147 uzoraka melanoma te je otkriveno ukupno preko 25000 mutacija, uglavnom nastalih zbog štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka.

Nakon što su uz pomoć matematičkog modela izdvojili relevantne mutacije, znanstvenici su utvrdili kako su ključne promjene na genu po imenu RAC1 koji je uključen u rast i kretanje normalnih stanica kožnog pigmenta.

Mutirane inačice ovog gena mogu u ranoj fazi razvoja melanoma potaknuti rast karcinoma te olakšati njegovo širenje organizmom, smatraju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.