Ostalo

Znanstvenici na tragu novom testu za rak

Objavljeno 20.11.2012.

BBC News

Britanski istraživači s Oxford University vjeruju kako samo jedan protein unutar stanica tumora može poslužiti kao temelj za test namijenjen otkrivanju niza tipova karcinoma.
Znanstvenici na tragu novom testu za rak
 

Po njihovom mišljenju, isti pristup bi se mogao upotrijebiti i za precizniju terapiju zračenjem.

Eksperimenti provedeni na životinjama su pokazali kako je na ovaj način moguće otkriti karcinome dojke, kože, pluća, bubrega i mokraćnog mjehura znatno prije nego što je to moguće standardnim metodama.

Pri tome je ključna uloga proteina po imenu gama-H2AX koji se u stanicama proizvodi u sklopu reakcije na oštećenja DNK.

Upravo su oštećenja DNK jedan od prvih koraka u razvoju raka, pojašnjavaju istraživači.

U otkrivanju proteina gama-H2AX znanstvenici su se koristili specifičnim antitijelima sposobnima za djelovanje u cijelom organizmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.