Ostalo

Pomicanje sata - rizik za srčani udar?

Objavljeno 17.12.2012.

Yahoo

Istraživanje provedeno u 2 bolnice u SAD sugerira kako je proljetno pomicanje sata za jedan sat unaprijed povezano s većim rizikom za srčani udar sljedećeg dana.
Pomicanje sata - rizik za srčani udar?
 

Prema podacima prikupljenima od 2006. do 2012. godine, prosječno se nedjeljom u tim bolnicama bilježi 13 pacijenata sa srčanim udarom.

Nasuprot tome, nedjeljama koje slijede nakon prelaska na ljetno računanje vremena se bilježilo prosječno 23 pacijenta sa srčanim udarom.

Istraživači vjeruju kako uzrok ove pojave leži u pomanjkanju sna nakon pomicanja sata u ožujku, piše American Journal of Cardiology.

Studija provedena u Švedskoj 2008. godine je već ukazala na povećanje rizika za srčani udar u prva 3 dana nakon prelaska na ljetno računanje vremena, ali i na smanjenje rizika nakon prelaska na zimsko računanje vremena u listopadu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.