Ostalo

Gen povećava podložnost gripi

Objavljeno 31.01.2013.

Reuters

Skupina britanskih i kineskih znanstvenika je identificirala inačicu gena koja povećava podložnost tzv. svinjskoj gripi prouzročenoj virusom tipa H1N1.
Gen povećava podložnost gripi
 

Riječ je o inačici nazvanoj rs12252-C koja je najčešća kod stanovnika Azije, što može objasniti zbog čega se novi sojevi virusa gripe kod ljudi u najvećem broju slučajeva pojavljuju u tom dijelu svijeta.

Istraživači očekuju kako će ovo otkriće omogućiti ranu identifikaciju osoba s najvećim rizikom obolijevanja od gripe te povećati izglede za njihovo pravovremeno liječenje.

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Nature Communications pokazuju kako je rs12252-C povezana sa šesterostrukim povećanjem rizika obolijevanja od gripe.

Procjenjuje se kako je virus gripe tipa H1N1 u prvih 12 mjeseci pandemije započete 2009. godine odnio oko 200000 života.

Znanstvenici su izračunali kako je inačica rs12252-C prisutna kod 1 od 3000 Europljana, dok je kod stanovnika Kine stostruko češća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.