Ostalo

Novi pristup liječenju multiple skleroze

Objavljeno 11.02.2013.

medicalxpress.com

Istraživanje provedeno u SAD ukazuje na mogućnost korištenja reprogramiranih stanica kože u liječenju multiple skleroze.
Novi pristup liječenju multiple skleroze
 

Stručni časopis Cell Stem Cell piše kako su znanstvenici s University of Rochester normalne stanice kože reprogramirali u matične stanice sposobne za transformaciju u bilo koji tip stanica u organizmu.

U sljedećoj fazi su matične stanice iskorištene za proizvodnju stanica nužnih za održavanje signalnog sustava između neurona.

Na taj se način otvara mogućnost korištenja ovako stvorenih stanica za liječenje multiple skleroze i drugih bolesti koje karakterizira gubitak mijelinskih stanica nužnih za zaštitu veza između živčanih stanica.

Uz multiplu sklerozu, gubitak mijelinskih stanica je prisutan i kod pedijatrijskih leukodistrofija.

Početak kliničkih testiranja ove metode liječenja se očekuje 2015. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.