Tjelovježba

Nogometom protiv hipertenzije

Objavljeno 24.02.2013.

HealthDay

Igranje nogometa se u novoj studiji pokazalo učinkovitim u snižavanju povišenog krvnog tlaka, kažu britanski znanstvenici s University of Exeter.
Nogometom protiv hipertenzije
 

U njihovom istraživanju su sudjelovala 22 muškarca u dobi od 31 do 54 godine, a rezultate je objavio stručni časopis Medicine & Science in Sports & Exercise.

Svi su ispitanici imali blagu do umjerenu hipertenziju prije nego što su počeli rekreativno igrati nogomet dva puta tjedno u trajanju od po sat vremena.

Nakon 6 mjeseci je kod sudionika istraživanja zabilježeno značajno snižavanje krvnog tlaka, a kod tri četvrtine ispitanika je visina krvnog tlaka bila u preporučenim granicama.

Uz smanjenje udjela masnog tkiva u organizmu, kod ispitanika je došlo i do poboljšanja funkcije pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(34)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.