Ostalo

Kako novi virus inficira stanice?

Objavljeno 15.03.2013.

Reuters

Nizozemski znanstvenici su otkrili kako novi koronavirus (NCoV) inficira ljudske stanice i izaziva potencijalno smrtonosna oštećenja u plućima.
Kako novi virus inficira stanice?
 

Prema dostupnim podacima, NCoV je od rujna prošle godine zarazio 15 ljudi i odnio 9 života.

U novom istaživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nature je utvrđeno kako se virus za ulazak u ljudske stanice koristi proteinom smještenom na površini tih stanica.

Riječ je o receptoru po imenu DPP4 koji je uobičajen na stanicama donjeg dijela dišnog sustava, pojašnjavaju znanstvenici iz Medicinskog centra Erasmus.

Po njihovom mišljenju, ovo otkriće će olakšati rad na razvoju lijekova i cjepiva za NCoV.

NCoV je sličan virusima uzročnicima prehlade i SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) koji je 2003. odnio 800 života u cijelom svijetu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.