Ostalo

Gen povezan s rakom jetre

Objavljeno 17.06.2013.

HealthDay

Singapurski znanstvenici su identificirali gen koji može pomoći u ranijem otkrivanju hepatocelularnog karcinoma.
Gen povezan s rakom jetre
 

New England Journal of Medicine je objavio piše kako je kod pacijenata s hepatocelularnim karcinomom zabilježena povećana aktivnost gena po imenu SALL4.

SALL4 je već ranije povezan s embrionalnim matičnim stanicama, a sada se u eksperimentima provedenima na životinjama pokazalo i kako je blokiranjem njegovog djelovanja moguće zaustaviti širenje ovog oblika raka.

Uz to, SALL4 je povezivan s leukemijom i drugim oblicima raka.

Hepatocelularni karcinom je najčešći tip karcinoma koji je primarno nastao u jetri, a nastaje iz zloćudnih hepatocita (jetrenih stanica).

Rizik za pojavu hepatocelularnog karcinoma je stostruko veći kod nositelja virusa hepatitisa B i tumor se javlja uglavnom paralelno s prevalencijom virusa hepatitisa B.

Ostali faktori rizika za pojavu ovog karcinoma su uz virus hepatitisa C i ciroza jetre, osobito zbog alkohola, zatim hemokromatoza, uzimanje steroida itd.

Sveukupno se u svijetu godišnje dijagnosticira 700000 slučajeva raka jetre, a ova bolest odnosi više od 600000 života godišnje.

Izgledi za petogodišnje preživljavanje raka jetre iznose oko 15%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.