Ostalo

Na tragu lijeku za HIV?

Objavljeno 04.07.2013.

BBC

Kod dva pacijenta s HIV-om je nakon transplantacije koštane srži došlo do povlačenja virusa iz organizma, objavili su američki liječnici.
Na tragu lijeku za HIV?
 

Pacijenti tretirani u bostonskoj Brigham and Women's Hospital su živjeli s HIV-om oko 30 godina, a obojica su oboljeli od limfoma te im je bila potrebna transplantacija koštane srži.

Nakon transplantacije koštane srži više nije bilo tragova HIV-a u krvi - kod jednog pacijenta 2 godine, a kod drugog 4 godine.

U proteklih 7, odnosno 15 tjedana, obojica su prestali uzimati antiretrovirusne lijekove za HIV.

Unatoč tome, više nema znakova prisutnosti virusa.

Istraživači napominju kako je još prerano govoriti o lijeku za HIV jer postoji mogućnost da se virus "skriva", primjerice u tkivu mozga ili u probavnom sustavu.

Po njihovim riječima, povlačenje HIV-a je moguće objasniti činjenicom da je transplantirana koštana srž bila zaštićena od infekcije zbog djelovanja antiretrovirusnih lijekova.

U međuvremenu je transplantat omogućio uspješan "napad" obrambenog sustava organizma na ostatak koštane srži inficirane HIV-om.

Već je zabilježen slučaj Timothyja Browna, tzv. berlinskog pacijenta, kod kojeg je do povlačenja HIV-a došlo nakon što mu je transplantirana koštana srž rijetkog donora otpornog na HIV.

Oba pacijenta u bostonskoj bolnici su primili koštanu srž od normalnih donora.

Istraživači ističu i slučaj bebe rođene u američkoj saveznoj državi Mississippi kod koje je do povlačenja HIV-a došlo zbog početka terapije antiretrovirusnim lijekovima odmah nakon rođenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(27)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.