Ostalo

Krvni test za rak pluća?

Objavljeno 18.09.2013.

HealthDay

Kineski znanstvenici su identificirali protein čija prisutnost u krvi ukazuje na rak pluća, objavio je časopis Clinical Cancer Research.
Krvni test za rak pluća?
 

Riječ je o proteinu nazvanom IDH1 koji bio mogao postati temeljem novog krvnog testa za otkrivanje raka pluća te tako znatno povećati izglede za ranije otkrivanje i liječenje ove bolesti.

Rak pluća se najčešće dijagnosticira tek u odmakloj fazi razvoja, zbog čega ima visoku smrtnost.

Novi se rezultati temelje na uzorcima prikupljenima od 943 pacijenta s rakom pluća i 479 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

Prema prvim nalazima, uz pomoć ovog biomarkera bi točnost krvnog testa za otkrivanje raka pluća narasla na 86%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.4 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.