Mladi

Gen baca svjetlo na autizam i shizofreniju

Objavljeno 21.02.2014.

HealthDay

Novootkriveni gen koji povezuje debljinu sive moždane tvari s inteligencijom bi mogao popraviti razumijevanje autizma i shizofrenije.
Gen baca svjetlo na autizam i shizofreniju
 

Istraživači s londonskog King's Collegea su proučavali uzorke DNK i snimke mozga napravljene uređajem za magnetsku rezonancu kod gotovo 1600 zdravih 14-godišnjaka.

Sveukupno je analizirana uloga više od 54000 genetskih varijacija uključenih u razvoj mozga.

Pokazalo se kako tinejdžeri s inačicom gena po imenu NPTN imaju tanji korteks na lijevoj strani mozga te nešto slabije rezultate na testovima inteligencije.

Kako piše stručni časopis Molecular Psychiatry, NPTN utječe na oko 0,5% varijacija glede inteligencije.

Znanstvenici dodaju kako novi nalazi ukazuju i na važnost strukturalnih razlika u mozgu povezanih sa stanjima kao što su autizam i shizofrenija.

Po njihovim riječima, NPTN je presudan i za komunikaciju između neurona, a upravo je ovaj proces u korijenu i autizma i shizofrenije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.