Ostalo

Noćne more kao upozorenje

Objavljeno 02.03.2014.

BBC News

Redovite noćne more kod djece mogu biti rani znak upozorenja za psihotične poremećaje, upozoravaju britanski znanstvenici.
Noćne more kao upozorenje
 

Stručni časopis Sleep piše kako većina djece ima noćne more, no potrebno je obratiti pozornost ako je riječ o pojavi koja traje godinama.

Podaci prikupljeni od gotovo 6800 djece u dobi do 12 godina pokazuju i kako je dodatno povećan rizik za psihotične poremećaje uočen kod djece koja su za vrijeme noćnih mora vrištala i nekontrolirano udarala udovima.

Najčešći psihotični poremećaji kod ove djece su bile halucinacije, deluzije i osjećaj kako im netko kontrolira misli.

Oko 37% djece uključene u istraživanje je imalo noćne more koje su se ponavljale u višegodišnjem razdoblju.

Znanstvenici s University of Warwick su izračunali kako je prisutnost noćnih mora do dobi od 12 godina povezana s 3,5 puta većim rizikom za psihotične poremećaje.

Ovaj rizik je bio još dvostruko veći kod djece koja su imala redovite noćne more.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.