Ostalo

Premala tjelesna masa je opasnija od prevelike

Objavljeno 31.03.2014.

HealthDay

Journal of Epidemiology and Public Health piše kako osobe s premalom tjelesnom masom imaju veći rizik za smrt od pretilih osoba.
Premala tjelesna masa je opasnija od prevelike
 

Kanadski znanstvenici iz St. Michael's Hospital u Torontu su na temelju podataka prikupljenih za potrebe 50 ranijih studija izračunali kako osobe s premalom tjelesnom masom imaju prosječno 1,8 puta veći rizik za smrt nego osobe s normalnom tjelesnom masom.

Svi sudionici istraživanja su praćeni najmanje 5 godina, a premala tjelesna masa je definirana indeksom tjelesne mase manjim od 18,5.

Idealan indeks tjelesne mase (omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima) je između 18,5 i 25.

Pretile osobe (s indeksom tjelesne mase od 30 do 35) su u novom istraživanju imale 1,2 puta veći rizik za smrt u odnosu na ispitanike normalne tjelesne mase.

Ekstremno pretile osobe (s indeksom tjelesne mase većim od 35) su imale prosječno 1,3 puta veći rizik za smrt.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.