Ostalo

Matičnim stanicama protiv multiple skleroze?

Objavljeno 17.05.2014.

HealthDay

Eksperimenti provedeni na miševima ukazuju na moguću primjenu matičnih stanica u tretiranju multiple skleroze, piše časopis Stem Cell Reports.
Matičnim stanicama protiv multiple skleroze?
 

U istraživanju su korištene životinje s bolešću sličnom multiploj sklerozi koje su primile transplantate s ljudskim matičnim stanicama.

10-14 dana nakon transplantacije laboratorijskim miševima su se vratile motoričke sposobnosti koje su bili izgubili zbog bolesti, pišu američki znanstvenici s University of Utah i The Scripps Research Institute.

Uočena poboljšanja su bila prisutna i 6 mjeseci kasnije.

Ovi neočekivano dobri rezultati ukazuju na veliki potencijal u tretiranju multiple skleroze matičnim stanicama i kod ljudi, dodaju znanstvenici.

Multipla skleroza je kronična bolest središnjeg živčanog sustava sa stvaranjem ograničenih žarista propadanja živčanog tkiva, a procjenjuje se da u svijetu pogađa 2,3 milijuna ljudi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.