Ostalo

Posljedice dugotrajnog sjedenja

Objavljeno 20.06.2014.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Njemačkoj je povezalo dugotrajno sjedenje s većim rizikom obolijevanja od karcinoma debelog crijeva i endometrija.
Posljedice dugotrajnog sjedenja
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Regensburgu dodaju kako se to odnosi na sjedenje na radnom mjestu, u automobilu ili pred televizorom.

Njihovi rezultati se temelje na nalazima prikupljenima od gotovo 70000 ispitanika.

Ranije studije su već povezale dugotrajno sjedenje s većim rizikom za bolesti srca, krvne ugruške, pretilost te povišenu koncentraciju šećera u krvi.

Journal of the National Cancer Institute piše kako je sada utvrđeno da je duže sjedenje povezano s proporcionalnim povećanjem rizika obolijevanja od karcinoma debelog crijeva i endometrija.

Tako su ispitanici koji su u studiji najviše vremena provodili sjedeći imali prosječno 54% veći rizik za rak debelog crijeva.

Žene koje su najviše vremena provodile sjedeći su imale čak 66% veći rizik za rak endometrija.

Svakih dodatnih 2 sata sjedenja dnevno je bilo moguće povezati s 8%-tnim povećanjem rizika za rak debelog crijeva i 10%-tnim povećanjem rizika za rak endometrija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.