Ostalo

Sunčani dani povezani sa suicidom

Objavljeno 12.09.2014.

Yahoo News

Istraživanje austrijskih znanstvenika sugerira kako je sunčano vrijeme povezano s povećanjem učestalosti samoubojstava.
Sunčani dani povezani sa suicidom
 

Niz ranijih studija je već ukazao na veću učestalost samoubojstava u proljetnim mjesecima u odnosu na zimu.

Novi nalazi su utemeljeni na analizi 70000 slučajeva samoubojstava počinjenih u Austriji od 1970. do 2010. godine te podataka o vremenu prikupljenih s 86 meteoroloških stanica.

Stručni časopis JAMA Psychiatry je objavio kako je povećanje učestalosti samoubojstava zabilježeno u sunčanim danima, pogotovo ako je sunčano bilo i tijekom prethodnog 10-dnevnog razdoblja.

Nasuprot tome, sunčano vrijeme u razdoblju od prethodnih 14 do 60 dana je bilo povezano sa smanjenjem učestalosti samoubojstava.

Uočena veza se uočila na sve načine počinjenja samoubojstva - i nasilne i nenasilne.

Znanstvenici dobivene nalaze objašnjavaju utjecajem sunčeve svjetlosti na serotonin, neurotransmiter koji utječe na raspoloženje, impulzivnost i agresiju.

Samoubojstvo je 10. najčešći uzrok smrti u svim dobnim skupinama.

Žene imaju veći rizik za pokušaj samoubojstva, a muškarci imaju veći rizik za smrt od samoubojstva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.