Tjelovježba

Potvrda učinkovitosti tjelovježbe

Objavljeno 15.09.2014.

HealthDay

Svakodnevna tjelovježba može značajno smanjiti rizik za zatajenje srca, objavili su švedski znanstvenici sa sveučilišta u Uppsali.
Potvrda učinkovitosti tjelovježbe
 

Prema njihovim podacima, ispitanicima koji su dnevno prakticirali sat vremena umjerene ili pola sata intenzivne tjelovježbe je prijetio prosječno 46% manji rizik za zatejenje srca.

Poznato je kako tjelesna aktivnost smanjuje rizik za povišeni krvni tlak, pretilost i dijabetes, važne faktore rizika za zatajenje srca, piše stručni časopis Circulation: Heart Failure.

Novi su nalazi dobiveni od gotovo 40000 odraslih osoba praćenih od 1997. do 2010. godine.

Zatajenje srca je poremećaj kod kojeg srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, a može zahvatiti desnu, lijevu ili obje strane srca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.