Ostalo

Kemikalija povezana s hipertenzijom

Objavljeno 30.12.2014.

HealthDay

Konzumacija hrane i pića iz pakiranja koja sadrže bisfenol A (BPA) je povezana s povišenjem krvnog tlaka, sugerira nova studija.
Kemikalija povezana s hipertenzijom
 

Nalazi korejskih znanstvenika sa sveučilišta u Seulu dodaju kako je ova kemikalija već povezivana s većim rizikom za kardiovaskularni sustav, pretilost, dijabetes tipa 2, neke oblike raka te razvojne poteškoće kod djece.

BPA se često koristi u proizvodnji plastičnih boca i različitih pakiranja za hranu te se tako može naći u piću i hrani.

Obzirom da djeluje poput estrogena, BPA dovodi do povišenja krvnog tlaka zbog svoje interakcije sa stanicama srca i krvnih žila koje su osjetljive na djelovanje ovog hormona, pišu istraživači u stručnom časopisu Hypertension.

Njihovi su nalazi prikupljeni od 60 ispitanika starijih od 60 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.