Ostalo

Stres povezan s moždanim udarom

Objavljeno 19.01.2015.

Reuters

Osobe izložene stresu na radnom mjestu imaju veći rizik za moždani udar, objavili su švedski znanstvenici sa sveučilišta u Joenkoepingu.
Stres povezan s moždanim udarom
 

Stres na radnom mjestu je ranije povezivan s povećanjem rizika za srčani udar, dodaje stručni časopis Stroke.

Novi rezultati utemeljeni na analizi podataka prikupljenih za potrebe 14 ranijih studija su izloženost stresu na radnom mjestu povezali s prosječno 24% većim rizikom za ishemijski moždani udar prouzročen krvnim ugruškom.

Sveukupno su korišteni podaci prikupljeni od oko 200000 osoba praćenih više od 20 godina.

Na svakih 100000 stanovnika Europe se godišnje bilježi 115 ishemijskih moždanih udara kod muškaraca i 75 ishemijskih udara kod žena.

Ostali faktori rizika za moždani udar su povišena koncentracija kolesterola u krvi, dijabetes, hipertenzija i obiteljska povijest moždanog udara.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.