Ostalo

Sauna štiti od bolesti srca?

Objavljeno 25.02.2015.

HealthDay

Korištenje saune je u studiji finskih znanstvenika povezano s manjim rizikom za smrt od bolesti srca, piše časopis JAMA Internal Medicine.
Sauna štiti od bolesti srca?
 

Rizik za smrt od bolesti srca se smanjivao proporcionalno s povećanjem učestalosti korištenja saune, a posebno kod ispitanika koji su u sauni boravili prosječno duže od 20 minuta.

Istraživači napominju kako njihovi nalazi ne dokazuju uzročno posljedičnu vezu između korištenja saune i manjeg rizika za bolesti srca.

Mnogi kardiolozi svojim pacijentima savjetuju da ne koriste saunu jer ih brine utjecaj visoke temperature na kardiovaskularni sustav.

U novom istraživanju su korišteni podaci za 2300 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina.

Ispitanici su praćeni prosječno 20 godina, a kod sudionika istraživanja koji su saunu koristili 4-7 puta tjedno je rizik za smrt od bolesti srca ili moždanog udara bio niži za prosječno 50%.

Kod njih je zabilježen i prosječno 40% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Istraživači vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti činjenicom da sauna izaziva tzv. zdravi stres na srce usporediv s učinkom tjelovježbe.

U studiji su korišteni podaci za tradicionalnu finsku saunu s vlagom zraku između 10 i 20% te temperaturom između 80 i 100 Celzijevih stupnjeva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.