Ostalo

Preventivna primjena inzulina?

Objavljeno 23.04.2015.

HealthDay

Visoke doze inzulina u kapsulama su u novoj studiji izazvale zaštitnu reakciju imunološkog sustava kod djece s visokim rizikom za pojavu dijabetesa tipa 1.
Preventivna primjena inzulina?
 

Ako se novi nalazi potvrde u opsežnijim i dugotrajnijim istraživanjima, ovakav pristup bi mogao rezultirati sprječavanjem dijabetesa tipa 1 kod rizične djece, kažu njemački znanstvenici iz DFG centra u Dresdenu.

Nova metoda bi bila slična postupcima tijekom kojih se davanje injekcija alergena koristi za "pripremu" imunološkog sustava organizma na kontakt s alergenima iz okoline, piše Journal of the American Medical Association.

Dijabetes tipa 1 je autoimuna bolest do koje dolazi kada imunološki sustav greškom napada beta stanice gušterače koje su ključne za proizvodnju inzulina.

Imunološki sustav tako onemogućuje proizvodnju inzulina.

Ranija testiranja provedena na životinjama su već ukazala na mogućnost oralne primjene inzulina u prevenciji dijabetesa tipa 1.

U novoj studiji je sudjelovalo 25 djece u dobi od 2 do 7 godina sa snažnom prisutnošću dijabetesa tipa 1 u obitelji.

Unatoč genetskim faktorima rizika za dijabetes tipa 1, djeca na početku istraživanja nisu pokazivala znakove štetnog djelovanja imunološkog sustava.

Kod 83% djece koja su između 3 i 18 mjeseci primala visoke doze inzulina u kapsulama je došlo do zaštitne reakcije imunološkog sustava koja smanjuje izglede za uništenje beta stanica gušterače.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.