Ostalo

SAD: Zabrinutost zbog ptičje gripe

Objavljeno 28.04.2015.

Reuters

Američki zdravstveni dužnosnici su ponudili antivirusne lijekove radnicima na farmama peradi koji su bili izloženi visoko patogenom soju ptičje gripe H5N2.
SAD: Zabrinutost zbog ptičje gripe
 

Riječ je o preventivnoj mjeri jer je H5N2 zasad otkriven samo kod peradi.

Stručnjaci su zabrinuti jer virus može lako mutirati te steći sposobnost prelaska na ljude.

Obzirom na genetsku strukturu H5N2, mali su izgledi da će ovaj soj virusa ptičje gripe toliko mutirati da će moći prelaziti s čovjeka na čovjeka.

Ipak, iz predostrožnosti je izoliran čisti soj H5N2 namijenjen razvoju potencijalno potrebnog cjepiva.

H5N2 se brzo širi farmama peradi u srednjem dijelu SAD, pa stručnjaci vjeruju kako bi ovaj soj ptičje gripe mogao ostati trajno prisutan u populaciji divljih ptica u tom dijelu svijeta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.