Ostalo

Vitamin D i rak gušterače

Objavljeno 04.05.2015.

HealthDay

Osobe nastanjene u područjima s malom izloženošću sunčevim zrakama mogu imati veći rizik obolijevanja od raka gušterače, objavili su američki znanstvenici.
Vitamin D i rak gušterače
 

Istraživači s University of California vjeruju kako je uočenu vezu moguće objasniti pomanjkanjem vitamina D koji se u organizmu proizvodi nakon izloženosti suncu.

Ljudi koji žive u područjima u blizini ekvatora imaju znatno veću izloženost sunčevim zrakama te otprilike 6 puta manji rizik obolijevanja od raka gušterače u odnosu na ljude koji žive u područjima s manjom izloženošću suncu.

Dio potreba za vitaminom D je moguće zadovoljiti i uz pomoć hrane, primjerice ribom poput lososa ili tune, sirom i jajima.

Pomanjkanje vitamina D je već povezivano s većim rizikom obolijevanja od karcinoma dojke i debelog crijeva.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni u više od 100 zemalja.

Rak gušterače je 12. najčešći tip raka u svijetu, a 7. po smrtnosti, piše Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.