Ostalo

Pretilost povezana s fibrilacijom atrija

Objavljeno 31.05.2015.

Reuters

Istraživanje provedeno u Australiji je povezalo pretilost s većim rizikom za fibrilaciju atrija, piše stručni časopis JACC Clinical Electrophysiology.
Pretilost povezana s fibrilacijom atrija
 

Fibrilacija atrija je jedan od najčešćih poremećaja srčanog ritma, a već je povezivana s većim rizikom za krvne ugruške, moždani udar i zatajenje srca.

Znanstvenici s University of Adelaide su u svojoj analizi koristili podatke prikupljene za potrebe više od 50 ranijih studija u kojima je sudjelovalo više od 600000 ispitanika.

Svako povećanje indeksa tjelesne mase za 5 bodova je rezultiralo 29%-tnim povećanjem rizika za fibrilaciju atrija.

Indeks tjelesne mase je omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine izražene u metrima.

Utvrđeno je i kako pretilost povećava izglede za komplikacije nakon operativnih zahvata kod osoba s fibrilacijom atrija.

Pretilost je povezana s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom i upalnim procesima, čimbenicima koji povećavaju izglede za razvoj fibrilacije atrija, dodaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.