Ostalo

Sigurnost robota-kirurga

Objavljeno 23.07.2015.

BBC News

Podaci o primjeni robota u kirurgiji u SAD pokazuju kako su ovi uređaji u posljednjih 14 godina skrivili smrt 144 pacijenta.
Sigurnost robota-kirurga
 

Uz to, njihovom krivnjom je došlo i do 1390 ozljeda pacijenata, objavili su znanstvenici s University of Illinois, Massachusetts Institute of Technology i Rush University.

Zabilježeni incidenti su se najčešće odnosili na ispadanje oštećenih instrumenata u tijela pacijenata, opekline tkiva pacijenata prouzročenih električnim iskrama te sistemske pogreške zbog kojih su operacije trajale znatno duže od planiranog.

Stručnjaci napominju kako je do incidenata došlo u malom udjelu od 1,7 milijuna operativnih zahvata koje su obavili roboti, no ipak upozoravaju na nužnost odgovarajućih sigurnosnih mjera.

U ranijim studijama je korištenje robota-kirurga povezano s manjim rizikom za infekcije te ubrzanim oporavkom pacijenata.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.