Ostalo

Dijabetes tipa 2 kod trogodišnjakinje

Objavljeno 18.09.2015.

BBC News

Slučaj trogodišnje djevojčice s dijabetesom tipa 2 je u SAD potaknuo nova upozorenja glede nužnosti zdrave prehrane u djetinjstvu.
Dijabetes tipa 2 kod trogodišnjakinje
 

Kod djevojčice koja je imala tjelesnu masu od 35 kilograma je dijagnosticiran oblik dijabetesa koji se tipično javlja kod odraslih.

Stručnjaci upozoravaju kako je ovako velika tjelesna masa za tako ranu dob posljedica nekvalitetne prehrane, ali i manjka tjelesne aktivnosti.

Procjenjuje se kako je u razvijenim zemljama dijabetes tipa 2 prisutan kod 2% djece sa šećernom bolešću, a ostatak se odnosi na dijabetes tipa 1.

Dijabetes tipa 1 nije vezan uz životni stil jer je posljedica napada imunološkog sustava na stanice gušterače nužne za proizvodnju inzulina.

Dijabetes tipa 2 je sve češći u cijelom svijetu, najvećim dijelom zbog drastičnog povećanja pretilih osoba.

Koncentracija šećera u krvi se kod djevojčice popravila nakon šest mjeseci uzimanja lijekova te poboljšane prehrane i učestalije tjelesne aktivnosti.

U tom razdoblju je tjelesna masa djevojčice smanjena za devet kilograma.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.