Ostalo

Rizik za radnike u nuklearnim elektranama

Objavljeno 22.10.2015.

HealthDay

Dugotrajna izloženost niskoj razini zračenja je u novoj studiji povezana s većim rizikom za smrt od raka kod zaposlenih u nuklearnim elektranama.
Rizik za radnike u nuklearnim elektranama
 

Podaci prikupljeni u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD ukazuju na linearno povećanje učestalosti smrti od raka proporcionalno povećanju trajanja izloženosti niskoj razini zračenja.

British Medical Journal je objavio podatke prikupljene od oko 308000 ispitanika praćenih prosječno 27 godina.

Većina sudionika istraživanja su bili muškarci.

Istraživači dodaju kako je od 19064 smrti prouzročene rakom u promatranom razdoblju, zračenje bilo odgovorno u 209 slučajeva.

Ovi se podaci ne odnose na leukemiju.

Nakon što su u obzir uzeli doze zračenja kojima su ispitanici bili izloženi, znanstvenici su izračunali kako je rizik za smrt po dozi zračenja bio sličan kao kod osoba koje su preživjele nuklearne eksplozije u Hiroshimi i Nagasakiju.

Stručnjaci napominju kako su na njihove nalaze mogli utjecati i drugi čimbenici, primjerice pušenje kod sudionika istraživanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.