Ostalo

Psi u prevenciji astme

Objavljeno 03.11.2015.

BBC News

Djeci koja imaju pse kao kućne ljubimce prijeti manji rizik za astmu, objavili su švedski znanstvenici u stručnom časopisu JAMA Pediatrics.
Psi u prevenciji astme
 

Kontakt s psom u kućanstvu u prvoj godini života je bio povezan s prosječno 13% manjim rizikom za astmu do navršene sedme godine, pokazuju podaci prikupljeni od oko 650000 djece.

Istraživači sa sveučilišta u Uppsali napominju kako se njihovi nalazi ne odnose na djecu koja su već alergična na pse.

Procjenjuje se kako je na pse alergično 40% djece s astmom.

Ranija istraživanja su pokazala kako odrastanje na farmi u kontaktu s većim brojem životinja može prepoloviti rizik za astmu kod djece.

Znanstvenici to objašnjavaju tzv. higijenskim hipotezom po kojoj kontakt s prljavštinom u najmlađoj dobi može popraviti toleranciju organizma na uobičajene alergene te tako smanjiti izglede za pojavu astme i alergija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.