Ostalo

Novosti u liječenju mozga

Objavljeno 12.11.2015.

BBC News

Kanadski znanstvenici su otkrili metodu koja omogućuje primjenu lijekova za rak preko zaštitne barijere između krvi i mozga.
Novosti u liječenju mozga
 

Koristeći se mikroskopskim mjehurićima ispunjenima plinom injektiranima u krv 56-godišnje pacijentice znanstvenici su stvorili privremene otvore u ovoj zaštitnoj barijeri.

Zatim su fokusirani ultrazvučni valovi doveli do vibracija mjehurića unutar lubanje, što im je omogućilo da zajedno s lijekovima dopru do mozga.

Istraživači iz Sunnybrook Health Sciences Centrea u Torontu vjeruju kako će ova metoda omogućiti primjenu snažnih lijekova koji inače ne bi imali učinka na mozak.

Na sličan način bi mogli biti tretirane i Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Barijera između krvi i mozga je sloj stanica inače zadužen za sprječavanje pristupa patogena i toksina središnjem živčanom sustavu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.