Ostalo

Testiranje "umjetne gušterače"

Objavljeno 07.01.2016.

HealthDay

Uskoro će u SAD i Europi započeti testiranje tzv. umjetne gušterače, sustava namijenjenog kontroli koncentracije šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.
Testiranje "umjetne gušterače"
 

Testiranje će trajati šest mjeseci, a sudjelovat će 240 ispitanika raspoređenih u devet kliničkih centara.

Sustav je razvijen u SAD na Harvardu i University of Virginia, a sastoji se od inzulinske pumpe, potkožnog senzora koji prati prisutnost šećera u krvi te smartphonea s aplikacijom koja na temelju niza varijabli računa potrebnu količinu inzulina.

Zahvaljujući pravovremenom otkrivanju promjena u organizmu sustav može predvidjeti kretanje koncentracije šećera u krvi te tako pacijentima na vrijeme dati odgovarajuću dozu inzulina.

Stručnjaci vjeruju kako ovakav pristup može znatno poboljšati kvalitetu života osoba s dijabetesom tipa 1.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.