Seksualnost

Testiranje na klamidiju i mikoplazmu

Objavljeno 15.09.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provodi besplatan program probira za studentice i studente Grada Zagreba u dobi od 18 do 24 godine.
Testiranje na klamidiju i mikoplazmu
 

Spolno-prenosive infekcije (SPI) su puno češće nego što se misli, a među najčešće uzročnike SPI ubrajaju se klamidija i mikoplazma, bakterije koje se prenose spolnim kontaktom.

Znakovi i simptomi infekcije znaju biti nejasni ili izostaju, posebno često kod djevojaka, pa je testiranje osobito važno za osobe mlađe od 25 godina.

Infekcije izazvane ovim bakterijama lako se liječe antibioticima, ali neliječene infekcije mogu ostaviti teške posljedice, koje uključuju:

-nepovratno oštećenje reproduktivnih organa u oba spola, što može za posljedicu imati neplodnost (nemogućnost začeća - sterilitet), ali i ektopičnu trudnoću (opasnu trudnoću po život trudnice, nastalu izvan maternice);

-prerano rođenje djeteta koje može izazvati zdravstvene poteškoće te biti opasno i za majku i za dijete;

-bakterije se mogu na dijete proširiti i tijekom poroda i dovesti do infekcije oka i pluća novorođenčeta.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.