Ostalo

Veza stresa i autoimunih bolesti

Objavljeno 25.06.2018.

HealthDay

Izloženost traumi ili intenzivnom stresu je u istraživanju islandskih znanstvenika sa sveučilišta u Reykjaviku povezana s većim rizikom za pojavu autoimunih bolesti.
Veza stresa i autoimunih bolesti
 

Koristeći podatke prikupljene od oko 1,1 milijun ispitanika istraživači su utvrdili kako je intenzivan stres povezan s prosječno 36% većim rizikom za 41 autoimuni poremećaj, uključujući psorijazu, reumatoidni artritis, celijakaliju i Crohnovu bolest.

Sudionici istraživanja su praćeni od 1981. do 2013. godine, a rezultate je objavio Journal of the American Medical Association.

Autoimune bolesti karakterizira nekontrolirana aktivnost obrambenog sustava organizma koja rezultira napadom na zdrave stanice u organizmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.