Muško zdravlje

Nada za liječenje Duchenneove mišićne distrofije

Objavljeno 02.09.2018.

BBC News

Istraživanje britanskih i američkih znanstvenika sugerira kako je CRISPR tehniku uređivanja gena moguće upotrijebiti za liječenje Duchenneove mišićne distrofije.
Nada za liječenje Duchenneove mišićne distrofije
 

Eksperimenti provedeni na londonskom Royal Veterinary College i University of Texas su pokazali kako je uz pomoć CRISPR-a moguće ponovno uspostaviti djelomičnu proizvodnju ključnog proteina distrofina.

Pacijenti s Duchenneovom mišićnom distrofijom zbog prisutnosti genetske mutacije ne mogu proizvesti distrofin te zbog toga kod njih dolazi do gubitka snage i funkcije mišića.

U novom istraživanju su psi dobili injekcije neopasnih virusa uz čiju pomoć su napravljene precizne promjene DNK u stanicama srca i dijafragme.

Kako piše časopis Science, u roku od mjesec dana je prisutnost distrofina u stanicama srca povećana za 92%, a u stanicama dijafragme nužnima za disanje za 58%.

Znanstvenici planiraju testiranje primjene ovog postupka i na ljudima.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.