Muško zdravlje

HAZU: Znanstveni sastanak o tumorima prostate

Objavljeno 16.11.2018.

HAZU

U petak je u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održan znanstveni sastanak o tumorima prostate.
HAZU: Znanstveni sastanak o tumorima prostate
 

Sastanak su organizirali Razred za medicinske znanosti - Odbor za tumore HAZU i Hrvatsko društvo za urološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Na skupu su iznesena najnovija dostignuća u dijagnostici i terapiji raka prostate, od robotske kirurgije do biopsije pod magnetskom rezonancom.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je kako prvi kirurški robotski sustav za operaciju karcinoma prostate stiže u Hrvatsku za nekoliko dana, a trebao bi pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja te bolesti od koje godišnje u Hrvatskoj umre oko 900 muškaraca.

Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Bit će smješten u KBC-u Zagreb gdje se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine.

Karcinom prostate po pojavnosti je drugi karcinom kod muškaraca u Hrvatskoj, istaknuo je ministar i najavio da će Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate obuhvatiti mnoge mjere, od čimbenika rizika i ranoga otkrivanja do raznih oblika liječenja.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb Željko Kaštelan ustvrdio je da u Hrvatskoj godišnje preko 2000 muškaraca oboli od karcinoma prostate, koji je zbog svoje učestalosti značajan javnozdravstveni problem.

U KBC Zagreb su stoga krenuli s izradom nove baze podataka bolesnika.

Istaknuto je i kako se u Centru za prostatu u KBC Zagreb praktički u jednom danu može obaviti svu potrebnu dijagnostiku te dobiti adekvatnu terapiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.