Treća dob

Studija povezuje apneju i Alzheimerovu bolest

Objavljeno 05.03.2019.

HealthDay

Nalazi američkih istraživača s Mayo Clinic povezuju apneju, opetovani privremeni prestanak disanja u snu, s povećanjem rizika za prisutnost proteina povezanih s Alzheimerovom bolešću.
Studija povezuje apneju i Alzheimerovu bolest
 

Riječ je o tau proteinima čije nakupljanje u mozgu predstavlja znak prisutnosti Alzheimerove bolesti.

U studiji su korišteni podaci prikupljeni od 288 osoba starijih od 65 godina, a ispitanici s apnejom su imali prosječno 5% više tau proteina od ostalih sudionika istraživanja.

Uočena veza je bila neovisna o spolu, dobi, stupnju obrazovanja, prisutnosti čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti ili drugim poteškoćama sa snom.

Istraživači vjeruju kako je dobivene podatke moguće objasniti posljedicama smanjene opskrbe mozga kisikom zbog apneje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.