Tjelovježba

Tjelovježba za duži životni vijek

Objavljeno 11.03.2019.

MedicalXpress

Smanjenje rizika za smrt od bilo kojeg uzroka se bilježi i kod osoba koje su počele vježbati tek u srednjoj životnoj dobi, objavili su američki znanstvenici s National Cancer Institute.
Tjelovježba za duži životni vijek
 

Podaci prikupljeni od oko 315000 ispitanika pokazuju kako osobe koje su bile redovito tjelesno aktivne cijelog života imaju prosječno 36% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka u odnosu na svoje tjelesno neaktivne vršnjake, piše stručni časopis JAMA Network Open.

Rizik za smrt je bio sličan i kod osoba koje su bile tjelesno neaktivne u mladosti, ali su se počele baviti tjelovježbom nakon 40. godine života.

Smanjenje rizika je bilo najizraženije glede bolesti srca (43%), dok je rizik za smrt od raka kod tjelesno aktivnih osoba bio prosječno 16% manji.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.