Ostalo

Uska veza demokracije i zdravlja

Objavljeno 15.03.2019.

HealthDay

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet povezuje viši stupanj demokratičnosti neke zemlje s boljim zdravljem populacije.
Uska veza demokracije i zdravlja
 

Koristeći podatke prikupljane od 1970. godine u 170 zemalja, američki znanstvenici iz Council on Foreign Relations su utvrdili i kako uočena veza ne ovisi o ekonomskoj situaciji.

Istraživači vjeruju kako je dobivene podatke moguće objasniti povećanjem izdvajanja za zdravstvo u zemljama u kojima birači imaju veći utjecaj na državnu potrošnju.

Autokratski režimi nemaju ovakav pritisak birača, pa u takvim zemljama izostaju skuplji programi prevencije i liječenja.

Rezultat je i brže povećanje očekivane životne dobi u demokratskim zemljama, dodaju istraživači.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.