Ostalo

Ove godine 26000 pregleda za branitelje

Objavljeno 18.03.2019.

Ministarstvo zdravstva

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak su potpisani sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojima se želi prevenirati obolijevanje i smrtnost te populacije.
Ove godine 26000 pregleda za branitelje
 

Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak i čelnici 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara.

Za provedbu preventivnih pregleda branitelja za 2019. osigurano je 20,8 milijuna kuna, što je dostatno za 26000 pregleda.

Pregledi su osigurani za branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce i branitelje u teškoj materijalnoj situaciji.

Riječ je o nastavku programa koji se provodi od 2016. godine i u sklopu kojeg je preventivno pregledano ukupno 41675 branitelja.

44% onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3% preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijalista, dok je kod samo 7,4% utvrđeno kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

Dosad je u sklopu preventivnih pregleda branitelja otkriveno oko 450 zloćudnih bolesti, te više od 5000 ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.