Tjelovježba

Studija za tjelesnu aktivnost umjesto sjedenja

Objavljeno 27.03.2019.

HealthDay

Zamjena sjedenja tjelesnom aktivnošću može znatno smanjiti rizik za preuranjenu smrt, sugerira istraživanje koje je objavio American Journal of Preventive Medicine.
Studija za tjelesnu aktivnost umjesto sjedenja
 

Na uzorku od 92500 ispitanika je utvrđeno kako osobe koje 30-minutno sjedenje svakodnevno zamijene nekom tjelesnom aktivnošću imaju do 45% manji rizik za preuranjenu smrt.

Istraživači naglašavaju kako je zabilježeno smanjenje rizika za smrt od bolesti srca i krvnih žila, ali i nekih tipova raka.

Podaci prikupljani 14 godina pokazuju i kako je preventivni učinak tjelesne aktivnosti najizraženiji kod osoba koje su na početku promatranog razdoblja bile najmanje tjelesno aktivne.

Znanstvenici iz American Cancer Society dodaju kako je najučinkovitija bila tjelesna aktivnost umjerenog do jakog intenziteta.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.