Ostalo

Europski dan debljine u subotu

Objavljeno 17.05.2019.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove će godine u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizirati provedbu aktivnosti Hodanjem do zdravlja u Gradu Zagrebu i obilježiti Europski dan debljine.
Europski dan debljine u subotu
 

Europski dan debljine se obilježava treće subote u svibnju, a ove godine je to 18. svibnja.

Obilježavanje Europskog dana debljine započelo je 2010. godine na inicijativu Europskog udruženja za proučavanje debljine, a tema ovogodišnjeg dana je "Borimo se protiv debljine zajedno".

Prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80% stanovništva Republike Hrvatske, a to su kardiovaskularne bolesti, neka sijela tumora, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji.

Da bi se prevenirala debljina u djece, potrebno je od najranije dobi usvajati zdrave životne navike, konzumirati raznovrsnu prehranu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću te što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja, kao što je gledanje televizije ili korištenje računala, tableta, mobitela itd.

Hodanje kao fizička aktivnost idealna je za sve dobne skupine i preporuča se svima.

Osim što pomaže u regulaciji tjelesne mase, poboljšava čovjekovo opće zdravstveno stanje.

Jednostavno je, te kod hodanja i pješačenja nema prepreka koje se javljaju kod nekih drugih rekreacijskih aktivnosti (nedostatak vremena, novca, vještina i sl.).

Pozitivni učinci tjelesne aktivnosti su brojni, a neki od njih su:

-smanjenje rizika oboljenja od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, maligne bolesti…)
-smanjenje rizika od nastanka osteoporoze
-poboljšanje ukupnog fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja
-pomaže lakšem održavanju tjelesne mase

Predviđena ruta hodanja u petak 17. svibnja s početkom u 11:30 sati je:

- Start: Ispred glavnog ulaza u Zavod gdje će nas pričekati kolege iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (oni kreću ispred svog glavnog ulaza u 11:15h)

- Krematorij i natrag (oko 4,5 kilometara).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.