Ostalo

Zagreb: Besplatan pregled madeža

Objavljeno 26.05.2019.

Grad Zagreb

U nedjelju od 10 do 18 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod kluba Aquarius) će biti moguće besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.
Zagreb: Besplatan pregled madeža
 

Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože će odmah biti upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom

Preventivni pregledi madeža provode se u sklopu javnozdravstvene akcije "Djeluj sada!".

Projekt već 12 godina provodi Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, s ciljem edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene.

U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20%.

Posebno su zabrinjavajući podaci da je melanom 2016. godine došao na 8. mjesto u ukupnom poretku kod muškaraca, a kod žena je već drugu godinu za redom na 10. mjestu.

Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju.

Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju).

U javnozdravstvenim akcijama „Djeluj sada!“ koje su provedene 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.