Treća dob

Veza zubnog mesa i rizika za Alzheimerovu bolest

Objavljeno 05.06.2019.

Science Daily

Norveški znanstvenici sa sveučilišta u Bergenu su otkrili vezu između bakterija koje uzrokuju bolesti zubnog mesa i rizika obolijevanja od Alzheimerove bolesti.
Veza zubnog mesa i rizika za Alzheimerovu bolest
 

Novi nalazi sugeriraju kako ove bakterije mogu iz zubne šupljine doprijeti do mozga i tamo nastaviti proizvoditi proteine koji uništavaju neurone te uzrokuju gubitak pamćenja i Alzheimerovu bolest.

"Putovanje" ovih bakterija kroz organizam je praćeno uz pomoć analize DNK.

Prema podacima prikupljenima od 53 osobe s Alzheimerovom bolešću, bakterije povezane s bolestima zubnog mesa su u 96% slučajeva prisutne i u mozgu.

Istraživači naglašavaju kako ove bakterije ne mogu samostalno prouzročiti Alzheimerovu bolest, no njihova prisutnost u mozgu znatno povećava rizik za pojavu ovog tipa demencije i njezinu ubrzanu progresiju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.