Ostalo

Napredak u otkrivanju reumatoidnog artritisa

Objavljeno 11.07.2019.

Science Daily

Istraživanje britanskih znanstvenika s University of Birmingham sugerira kako je primjenom infracrvene svjetlosti moguće unaprijediti postupak dijagnoze reumatoidnog artritisa.
Napredak u otkrivanju reumatoidnog artritisa
 

Uz to, na ovaj način je moguće pratiti učinkovitost primijenjene terapije, piše Journal of Biomedical Optics.

Nova tehnika se temelji na kombinaciji trodimenzionalnih snimki i infracrvene spektroskopije koja rezultira trodimenzionalnom slikom sadržaja krvi u npr. ruci pacijenta.

To liječnicima omogućuje lakše otkrivanje koncentracije kisika u krvi, što ukazuje na prisutnost upalnih procesa u zglobovima koji su povezani s reumatoidnim artritisom.

Dosadašnja testiranja su provedena na uzorku od 21 pacijenta, a rezultati su bili usporedivi s onima dobivenima korištenjem ultrazvuka i tijekom kliničkih pregleda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.