Mladi

Pretilost kod djece i rizik za multiplu sklerozu

Objavljeno 17.07.2019.

HealthDay

Pretiloj djeci prijeti dvostruko veći rizik obolijevanja od multiple skleroze, sugerira istraživanje njemačkih znanstvenika sa sveučilišta u Goettingenu.
Pretilost kod djece i rizik za multiplu sklerozu
 

Uz to, pretilost je povezana sa smanjenom učinkovitošću inicijalne terapije, piše stručni časopis JAMA Neurology.

Ranije studije su već ukazale na vezu između pretilosti i većeg rizika za multiplu sklerozu kod odraslih osoba.

Točan uzrok multiple skleroze kod djece nije poznat, no vjeruje se kako je riječ o kombinaciji genetskih predispozicija i niza čimbenika iz okoline.

Pretilost uzrokuje razvoj upalnih procesa u cijelom organizmu te utječe na prisutnost vitamina D i sastav crijevne flore, što može povećati rizik za multiplu sklerozu, vjeruju istraživači.

U novoj studiji su korišteni podaci prikupljeni od 453 djece s multiplom sklerozom i oko 15000 djece iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.