Treća dob

Slabljenje sluha povezano s demencijom

Objavljeno 16.08.2019.

Reuters

Osobe pogođene slabljenjem sluha u srednjoj životnoj dobi kasnije imaju veći rizik za slabljenje kognitivnih sposobnosti i demenciju, utvrđeno je u istraživanju tajvanskih znanstvenika.
Slabljenje sluha povezano s demencijom
 

Praćenjem više od 16000 ispitanika se pokazalo kako je dijagnoza oslabljenog sluha između 45. i 65. godine povezana s više nego dvostruko većim rizikom za demenciju u sljedećih 12 godina.

Znanstveni časopis JAMA Network Open piše kako čak i blago slabljenje sluha predstavlja čimbenik rizika za demenciju.

Rezultati ranijih studija sugeriraju kako je dvije trećine ukupnog rizika za demenciju moguće pripisati nasljednim čimbenicima.

Među čimbenicima na koje je moguće utjecati na slabljenje sluha otpada 9% rizika za demenciju, odnosno više nego na čimbenike poput hipertenzije, pretilosti, depresije, dijabetesa ili pušenja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.