Muško zdravlje

Veza PTSP-a i moždanog udara

Objavljeno 28.10.2019.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD sugerira kako je pojava posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) u mladosti povezana s povećanjem rizika za moždani udar u srednjoj životnoj dobi.
Veza PTSP-a i moždanog udara
 

Rezultati znanstvenika s University of North Carolina su dobiveni 10-godišnjim praćenjem gotovo milijun veterana ratova u Iraku i Afganistanu od kojih je 29% imalo dijagnozu PTSP-a.

Kod ispitanika s PTSP-om je tijekom promatranog razdoblja zabilježen prosječno 36% veći rizik za moždani udar te 61% za tzv. mini moždani udar.

Uočeni rizik je bio izraženiji kod muškaraca, bez obzira na eventualnu prisutnost ostalih čimbenika rizika za moždani udar.

Ranije studije su već ukazale na povećanje rizika za kardiovaskularno zdravlje osoba s PTSP-om u starijoj životnoj dobi, dodaju istraživači u stručnom časopisu Stroke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.