Ostalo

53 oboljela od ospica 2019. godine u Hrvatskoj

Objavljeno 08.11.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je do petka zaprimio dojave o 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj.
53 oboljela od ospica 2019. godine u Hrvatskoj
 

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (31 oboljeli), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu.

U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 53 oboljela od ospica, 9 je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske).

27 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica, a za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

25 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 7 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 16 osoba je cjepni status nepoznat.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljela je 31 osoba.

Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe.

Od kraja kolovoza do 8. studenog oboljelo je još 29 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere.

Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu - grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprječavanja daljnjeg širenja.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.