Ostalo

Visoka razina transplantacijske medicine u Hrvatskoj

Objavljeno 05.12.2019.

KBC Zagreb

U Hrvatskoj se godišnje uspješno obavi između osam i devet transplantacija srca na milijun stanovnika, što je dvostruko više nego u Njemačkoj, istaknuto je u srijedu u KBC Zagreb gdje su uspješno izvedene i tri retransplantacije srca.
Visoka razina transplantacijske medicine u Hrvatskoj
 

Transplantacija srca uvjerljivo je najbolji način liječenja uznapredovalog zatajenja srčane funkcije, a vjerojatnost da dobijete novo srce u Hrvatskoj dvostruko je veća nego u Njemačkoj, istaknuo je kardiokirurg Hrvoje Gašparović.

Iznio je podatak da u svijetu više od dva milijuna ljudi boluje od uznapredovalog srčanog zatajenja, a na godišnjoj razini se obavi samo 5500 transplantacija srca.

Transplantacijski program srca u KBC-u Zagreb datira od 1988. godine.

Po broju transplantacija srca na milijun stanovnika Hrvatska zauzima drugo, odnosno treće mjesto u svijetu, ovisno o godini.

KBC Zagreb je jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se uspješno obavljaju transplantacije srca, bubrega i jetre u djece.

Lani i ove godine uspješno je transplantirano srce kod petero djece.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.